Pasterskie świętowanie u bacy Kohuta w Koniakowie

Jarmark Pasterski organizowany przy Centrum Pasterskim i bacówce Piotra Kohuta ma już swoją tradycję, ale w tym roku stał się ważnym punktem programu 3. Zjazdu Karpackiego.

Piotr Kohut od lat angażuje się w powrót owiec na beskidzkie hale. Sam prowadzi wypas owiec, rozwijając różne formy propagowania pasterstwa. Do bacówki w Koniakowie zagląda coraz więcej turystów. Obok powstał sklep góralski, oferujący produkty związane z pasterstwem i kulturą góralską. Piotr Kohut, baca z Konikowa i gospodarz Jarmarku Pasterskiego   Alina Świeży-Sobel /Foto Gość Piotr Kohut, baca z Konikowa i gospodarz Jarmarku Pasterskiego

Od kilku lat przyciąga też uruchomiona edukacyjna placówka: Centrum Pasterskie, prowadzone przez Marię Kohut. To kolejny krok przybliżania pasterskich tradycji. Zaglądają tu grupy uczniów i całe rodziny, bo to zwłaszcza dla najmłodszych okazja spotkania z żywymi owieczkami, kózkami, a także prześledzenia całego procesu obróbki wełny - od strzyżenia po gotowe skarpetki, czy produkcji sera. Zainteresowanie obróbką wełny było autentyczne...   Alina Świeży-Sobel /Foto Gość Zainteresowanie obróbką wełny było autentyczne...

W 2013 r. Potr Kohut wraz z Józefem Michałkiem przeprowadzili wielki międzynarodowy projekt: Redyk Karpacki - Pasterstwo Transhumancyjne, podczas którego kilka miesięcy baca Piotr Kohut wędrował ze stadem owiec przez całe Karpaty: od Rumunii po Czechy.

W drodze docierał do ludzi, którym bliskie było to poszukiwanie karpackich korzeni i jedności. To była inspiracja do rozwijania kontaktów i współpracy podczas organizowanych systematycznie Zjazdów Karpackich, które są nawiązaniem do przedwojennych Świąt Ludzi Gór, a zarazem owocem Karpackiego Redyku. Chętnych do tańca nie brakowało   Alina Świeży-Sobel /Foto Gość Chętnych do tańca nie brakowało

Przez cały czas bacówka i Centrum Pasterskie w Koniakowie są miejscem podtrzymywania nawiązanych podczas Redyku Karpackiego kontaktów. Tym razem Jarmark Pasterski był okazją do wspólnej prezentacji serów produkowanych przez przyjaciół: pasterzy z Rumunii, Ukrainy, Słowacji, Polski. Tematem głównym była bryndza, a wolne chwile między kolejnymi degustacjami wypełniały prezentacje kapel i wspólne tańce...

 

«« | « | 1 | » | »»
Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Więcej nowości