Śmietnik, stół, lodówka

Marcin Cielecki

GN 38/2019 |

publikacja 19.09.2019 00:00

247 kilogramów – tyle żywności marnuje rocznie statystyczny Polak.

Bank Żywności Archidiecezji Bogota. W Kolumbii, gdzie wielu ludzi cierpi z powodu głodu i niedożywienia, rola instytucji, które nie pozwalają na marnowanie żywności, okazuje się zbawienna. Roman Koszowski /Foto Gość Bank Żywności Archidiecezji Bogota. W Kolumbii, gdzie wielu ludzi cierpi z powodu głodu i niedożywienia, rola instytucji, które nie pozwalają na marnowanie żywności, okazuje się zbawienna.

Pod tym względem zajmujemy piąte miejsce w Unii Europejskiej, gdzie średnia wynosi 173 kg. Dlaczego tak lekko przychodzi nam wyrzucać niezepsutą żywność do śmietników? Zbyt dobrze się nam powodzi, czy jesteśmy aż tak aroganccy wobec przyrody i pracy innych ludzi?

Marta Sapała w książce „Na marne” zaczyna badać problem od studiowania zawartości śmietników – zarówno tych wielkich pod sklepami wielkoformatowymi, jak i tych naszych, stojących pod zlewem. Zepsuło się. Skisło. Zeschło. Zzieleniało. Spleśniało. Samo się zepsuło. Język, którym posługujemy się, opisując marnowanie żywności, zdradza nasze niefrasobliwe podejście do pożywienia.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.