Pożywna pasta

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 12/2020 |

publikacja 19.03.2020 00:00

Pojawia się coraz częściej w sklepach i restauracjach. Czy jest odżywcza i jak ją przygotować?

Pożywna pasta istockphoto

Bardzo powszechna w krajach Bliskiego Wschodu od jakiegoś czasu jest popularna również w Polsce. Wiele restauracji ma ją w swoim menu w różnych odmianach i smakach, a w niektórych marketach jest dostępna jako gotowe minidanie. Jej nazwa – hummus – tłumaczona z języka arabskiego oznacza groch włoski, czyli znaną u nas w wersji suchej albo z puszki ciecierzycę. Warto spróbować tej pożywnej pasty. Jest łatwa w przygotowaniu, można ją doprawiać na różne sposoby, a przy niewielkim dodatku grochu, soczewicy, bobu czy fasolki mieszać smaki i tworzyć własne odmiany.

Skąd przybyła?

W krajach Bliskiego Wschodu jest daniem tak popularnym, że towarzyszy większości posiłków. Podobno każda gospodyni w tamtych rejonach świata zna inny sposób jej przygotowania i jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jednak podstawa pasty zawsze składa się z tych samych składników: ugotowanej do miękkości ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, czosnku, oliwy z oliwek, soli i soku z cytryny. W zależności od regionu do pasty dodawane są różne przyprawy – kolendra, kmin rzymski czy natka pietruszki.

Dostępne jest 25% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.