Gryczane galettes z Bretanii

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 15/2021 |

publikacja 15.04.2021 00:00

Będąc kiedyś w Paryżu, trafiłam do restauracji serwującej ciemne naleśniki wypełnione różnego rodzaju nadzieniem. Były smaczne, chrupiące i wystarczyły dwie sztuki, aby delektować się bogactwem smaków w towarzystwie cydru.

Gryczane galettes z Bretanii istockphoto

Jak się później dowiedziałam, jest to tradycyjne danie kuchni bretońskiej, a naleśnikom zwanym galettes ciemny kolor i charakterystyczny smak nadaje mąka gryczana. Można je serwować na słono z szynką, serami i jajkiem lub na słodko z owocami czy konfiturami. Obie wersje są smaczne i warto ich spróbować przy okazji pobytu we Francji. Tymczasem można zrobić je samemu i zobaczyć, czy ta francuska odmiana naleśników będzie cieszyć się powodzeniem na naszych stołach.

Czas przygotowania: 45 min
Ilość: ok. 10–12 sztuk

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 500 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stopionego smalcu lub masła
  • 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

Na każdy naleśnik po:

  • 1 porcji sera żółtego (np. typu ementaler)
  • 1 plastrze szynki gotowanej
  • 1 jajku
  • szczypiorek lub dymka do posypania
  • pieprz i sól do smaku

Mąkę, jajko, wodę, tłuszcz i sól wymieszaj mikserem na gładką masę o konsystencji nieco rzadszej niż śmietana. Na rozgrzanej dużej patelni posmarowanej niewielką ilością tłuszczu smaż z obu stron jak najcieńsze naleśniki. Odkładaj je na talerz. Szynkę pokrój na tyle plastrów, ile masz naleśników. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przygotuj jajka i poszatkowaną cebulkę dymkę lub szczypiorek. Każdy naleśnik ponownie wykładaj na rozgrzaną natłuszczoną (olejem, masłem lub smalcem) patelnię. Na naleśniku układaj szynkę, a potem ser, zostawiając na środku wolne miejsce. W nie wbij jajko, rozprowadź ostrożnie widelcem białko, a następnie zawiń do środka brzegi naleśnika, tak aby kształtem przypominał kwadrat z żółtkiem pośrodku. Smaż jeszcze chwilę pod przykryciem, tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało półpłynne. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną soli lub słodkiej papryki, a przed podaniem posyp wszystko zielonym szczypiorkiem lub cebulą dymką.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.