Kołocz produktem regionalnym

OPOLSKI GOŚĆ NIEDZIELNY

publikacja 24.08.2011 10:06

Śląski kołocz, otrzymując certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego, został uznany przez Unię Europejską za produkt regionalny.

Kołocz   Pustelnik1 / Wikipedia (PD) Kołocz
Śląski maszkyt w pełnej okazałości
Jest to już 29. zarejestrowany produkt z Polski, ale pierwszy z regionu Śląska. Konsorcjum Producentów „Kołocza śląskiego” starało się o to od 2008 roku.

Prawdziwy kołocz to ciasto drożdżowe, pieczone z makiem, serem, maślaną posypką lub z jabłkiem. Dawniej był w kształcie koła, stąd jego nazwa, a od półtora wieku ma formę prostokątną.

Kołocz jest ciastem obrzędowym, uznanym za regionalną specjalność od Opolszczyzny po Górny Śląsk, a związany jest z najważniejszymi wydarzeniami rodzinnymi i świętami kościelnymi.

Pieczony jest na wesela, a młoda para obdarowuje nim krewnych czy sąsiadów, także na Boże Narodzenie, Wielkanoc, odpusty czy dożynki.