Sadzają mnie za machiną czasu. Wehikuł rusza, w tle muzyczka jak z Otto Cafe lat 20. ubiegłego wieku, a ja powoli zanurzam się w trójwymiarowym świecie Górnego Śląska sprzed 100 lat.
O Śląsku, godaniu po śląsku i nie tylko… - przedświąteczna rozmowa Piotra Drzyzgi z Martą Bojdoł.
Impreza odbyła się wczoraj w 22 miastach regionu. Głównym motywem tegorocznej edycji było światło.
Moczka czy makówki to prawie powszechnie znane bożonarodzeniowe śląskie jodło. A co Ślązoki jedzą na Wielkanoc?
O podtrzymywaniu tradycji, prześladowaniach i dramatach śląskich księży z ks. inf. Pawłem Pyrchałą rozmawia ks. Waldemar Packner.
Stereotypów na temat Górnego Śląska i uprzedzeń wobec jego mieszkańców funkcjonuje bezliku. Zaś stwierdzenie „za mało polscy, za mało niemieccy” to często powiedzenie-klucz…
W poszukiwaniu klucza do zrozumienia śląskiej tożsamości.
Wiedziałeś, że rosyjscy jeńcy z lat 1914–1918, którzy przymusowo pracowali w śląskich kopalniach, dostawali normalne wypłaty?
Głubczyce. To miasto o złożonej przeszłości znów się odradza.
Ile mogił wojennych Ślązaków - poległych w polskich i w niemieckich mundurach - jest na włoskiej ziemi? Kiedyś to dokładnie policzę, oczywiście z pomocą mojego śląskiego Anioła Stróża.