– Jak wy zaśpiewacie, to aż skóra cierpnie! – mówił z uznaniem Leszek Miłoszewski, dyrektor Regionalnego Ośrodka Kultury, gratulując Urszuli Gruszce, kierowniczce zespołu znakomitych muzykantów i tancerzy.
„Jak Pon Bóg przykozoł, a jako sie nom zdaje” – to hasło IV rekolekcji Związku Podhalan, które zakończyły się 18 listopada w Nowym Targu.
W ramach VIII Wypominków Tischnerowskich obyła się w Łopusznej debata „Polska jest Ojczyzną. Wolność. Niepodległość. Patriotyzm”.
„Maryja w wierze Kościoła i w życiu narodu” – to tytuł konferencji naukowej organizowanej przez sanktuarium w Ludźmierzu z okazji 50. rocznicy koronacji figury Matki Boskiej Ludźmierskiej.
Jagnięcina podhalańska została wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. To delikatne mięso jest 36. polskim produktem na unijnej liście, na której znajduje się m.in. oscypek.
Krzysztof Trebunia Tutka o muzyce i wdzięczności wobec ks. Tischnera oraz o "Albecie Tischnera".
Właściwie nie bardzo wiadomo, kto kogo tworzy – czy góry górali, czy górale góry.
Laureatka Małgorzata Kiereś znana jest w całym regionie z popularyzowania tradycji.
Z górami jest jak z Absolutem: mocować się nie można, a bać się trzeba. Tęsknota i wieczny niedostatek.
Górale popełniają takie same grzechy jak wszyscy inni. Powiedziałbym: może nawet robią to z większą wprawą.