Święcenie pokarmów i odwiedzanie Grobów Pańskich należą do najpowszechniejszych zwyczajów wielkanocnych. Jednak jak podaje Ewa Czaczkowska, w ciągu ostatnich 11 lat zmalała liczba rodzin przestrzegających zwyczaju odwiedzania różnych kościołów i oglądania Grobów Pańskich.
Przez całą Wielką Sobotę w kościołach Podhala i całej Małopolski odbywało się tradycyjne świecenie pokarmów na wielkanocny stół.
Już po raz siedemnasty przy kościele w Białym Dunajcu w Wielką Sobotę odbył się konkurs na "Wielkanocną Kosoleckę".
Święcenie pokarmów w Poroninie.
W Biurze Promocji Bytomia przy rynku 27 marca została zaprezentowana wystawa zdjęć autorstwa Jacka Laskowskiego, przedstawiających święcenie pokarmów w tradycyjnych śląskich strojach, jakie odbywają się w Wielką Sobotę w kościele św. Jacka w Bytomiu.
Tradycyjne baranki zrobione z masła i inne regionalne produkty znalazły się w święconkach przyniesionych przez małych górali z Witowa.
Święcenie pokarmów w Białym Dunajcu.
- Kiedyś nasze prababki i babki potrafiły wykonać z masła piękne wielkanocne baranki. Dzięki konkursom wiele starszych kobiet przypomniało sobie tę umiejętność i przekazało swoim córkom i wnukom - cieszy dr Stanisława Trebunia-Staszel, etnograf z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Dominika Zamara, pochodząca z Wrocławia sopranistka, 4 kwietnia zaśpiewa w Carnegie Hall w Nowym Jorku "Agnus Dei" Wiesława Rentowskiego, utwór dedykowany św. Janowi Pawłowi II.
Baranki wykonane z masła i swojskie wędliny znalazły się w tradycyjnej święconce podhalańskiej. Tak wygląda "wielkanocna kosołecka".