- Kiedyś nasze prababki i babki potrafiły wykonać z masła piękne wielkanocne baranki. Dzięki konkursom wiele starszych kobiet przypomniało sobie tę umiejętność i przekazało swoim córkom i wnukom - cieszy dr Stanisława Trebunia-Staszel, etnograf z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
W parafii księży salezjanów w Witowie odbył się konkurs na tradycyjną Wielkanocą Kosołeckę, czyli święconkę. Dzieci przygotowały m.in. baranka z masła.
Święcenie pokarmów w strojach ludowych już po raz piąty odbyło się w kościele św. Jacka w Bytomiu-Rozbarku. Uczestnikom zostało wykonane pamiątkowe zdjęcie, które będzie opublikowane w kalendarzu na przyszły rok, wydawanym przez Muzeum Chleba.Zdjęcia: Szymon Zmarlicki /Foto Gość
W kościele pw. św. Jacka w Bytomiu-Rozbarku specjalnie zaplanowane święcenie pokarmów prowadzone było w śląskiej gwarze. A wierni z koszyczkami przyszli w ludowych i górniczych strojach.
Już po raz siedemnasty przy kościele w Białym Dunajcu w Wielką Sobotę odbył się konkurs na "Wielkanocną Kosoleckę".
Zajączek wielkanocny, baranek, baby drożdżowe, baby ucierane, przekładane mazurki i...
Na wystawie, przygotowanej przez dział etnografii Muzeum Mazowieckiego, zgromadzono prace ludowych artystów, związane m.in. z tematem Męki i Zmartwychwstania.
Śpiew ptaków, który słychać podczas zwiedzania ekspozycji, to nie tylko zaaranżowane dźwięki wiosny. Ma on nieść skojarzenia z rajskim ogrodem.