Cztery filmy dokumentalne wyprodukowane przez kanał religia.tv zostaną pokazane na rozpoczynającym się jutro festiwalu Planete Doc Film Festival.
Receptura wyrobu krupnioka śląskiego została zamieszczona na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach wraz z apelem o zgłaszanie uwag. Ma to związek z pracami nad rejestracją produktu w unijnym systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
Ajmarowie, są bardzo mocno zżyci ze swoją ziemią, są od niej uzależnieni i czują się za nią odpowiedzialni. Ziemia, na której żyją i którą uprawiają, ma dla nich wymiar sakralny. Nazywają ją "Pachamama" - "Matka Ziemia".
Afrykańczycy to ludzie bardzo uduchowieni. Dla nich kwestia Boga nie podlega dyskusji.
"Śląskie od kuchni" - pod takim hasłem wydano właśnie książkowy przewodnik po produktach tradycyjnych z woj. śląskiego. Wśród 143 smakołyków są nie tylko znane rolady oraz rosół z nudlami (makaronem), ale i grochówka po częstochowsku czy flaki po cieszyńsku.
Ponad 120 fotografii przedstawiających zniszczenia Warszawy po II wojnie oraz odbudowę miasta w okresie powojennym można zobaczyć od czwartku na wystawie "Budujemy nowy dom. Odbudowa Warszawy w latach 1945-1952" w stołecznym Domu Spotkań z Historią.
Jan Szczęsny z Orzesza-Jaśkowic został Ślązakiem Roku 2014.
Krupniok śląski - jeden ze sztandarowych produktów kuchni regionalnej - może być chroniony przepisami unijnymi. Wszystko w rękach producentów, którzy powinni złożyć stosowny wniosek - podkreśla Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.
Która budowla w Katowicach jest najstarsza? Raczej żadna z pięknych kamienic. Ani stary dworzec kolejowy, ani kościół ewangelicki...
4 fascynujące historie śląskich rodzin wiejskich zostaną zbadane i opisane w książkach dzięki projektowi Muzeum Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie (Śląskie). Wyniki otwartego konkursu adresowanego do naukowców ogłoszono w środę.