Udane pączki są okrągłe, puszyste, niepopękane, o jednolitej, złotobrązowej barwie. Na ogół udają się nawet niezbyt wprawionej gospodyni, ale trzeba przestrzegać pewnych zasad.
W 2015 r. belgijski rząd, oprócz prac związanych z planem oszczędnościowym, może się zająć sprawą... frytek. Belgowie chcą, aby ich narodowy przysmak trafił na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Zebrali już podpisy pod petycją. Teraz czekają na ruch rządu.
Tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek zadomowiła się w Polsce już w XVII wieku. Zawdzięczamy ją cukiernikom, którzy słynęli z tego rodzaju wypieków.
Wspólną recepturę do unijnego systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych na śląski krupniok zaczną ustalać w marcu producenci wędlin z województw opolskiego i śląskiego - zapowiedział urząd marszałkowski woj. opolskiego.
Pączki królują na polskich stołach w tłusty czwartek już co najmniej od XVIII wieku.
"Ja mam dwie ojczyzny - czy raczej ojczyznę i matczyznę. Węgierska ojczyzna dopełnia mi polską matczyznę" - pisze Krzysztof Varga, syn Węgra i Polki w swojej najnowszej książce "Czardasz z mangalicą".
Po tragedii w Smoleńsku katowicki dworzec PKP - za sprawą chopinowskiego marszu żałobnego - staje się w ostatnich dniach czymś na kształt świątyni.
Nowy felieton Kazimierza Kutza to od lat pozycja numer jeden na liście moich weekendowych lektur. Od tego zaczyna się mój czas wolny.
Moczka czy makówki to prawie powszechnie znane bożonarodzeniowe śląskie jodło. A co Ślązoki jedzą na Wielkanoc?
Filmowi „Dusza i ciało” Ildiko Enyedi najbliżej do komedii romantycznej. Rzecz bywa zabawna i jest historią o konsekwencjach wynikających ze spotkania dwójki ludzi. Jest to jednak film europejski, nie należy się więc spodziewać realizacji gatunku w amerykańskim stylu.