Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie kultura.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Na rynku pojawiło się wydanie "Opowieści wigilijnej" Ch. Dickensa przetłumaczone na śląską gwarę. - Robiąc przekłady klasyki na język śląski, pokazujemy jego potencjał - powiedział Piotr Długosz z wydawnictwa Silesia Progress, które wydało przekład.
Krupniok śląski - tradycyjna kiszka z kaszy jęczmiennej i krwi, to kolejny produkt kulinarny z Opolszczyzny wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. W tym roku na listę trafiło 6 opolskich specjałów. Łącznie jest na niej 61 produktów z regionu.
Drewnianych kościołów na Opolszczyźnie jest blisko 70. Stały się charakterystycznym elementem opolskiego krajobrazu i jedną z turystycznych atrakcji regionu.