Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie kultura.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
203 specjały kulinarne pochodzące z Małopolski znalazły się dotychczas na liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez resort rolnictwa. Województwo to jest też liderem pod względem liczby produktów regionalnych chronionych certyfikatami unijnymi.
Obraz Leonarda da Vinci "Zbawiciel świata" został sprzedany na aukcji w domu aukcyjnym Christie's w Nowym Jorku za rekordową cenę 450,3 mln USD w środę czasu lokalnego. Nabywcę nie odstraszył fakt, że autentyczność obrazu jest kwestionowana przez niektórych ekspertów.
"Śląskie od kuchni" - pod takim hasłem wydano właśnie książkowy przewodnik po produktach tradycyjnych z woj. śląskiego. Wśród 143 smakołyków są nie tylko znane rolady oraz rosół z nudlami (makaronem), ale i grochówka po częstochowsku czy flaki po cieszyńsku.
Setki osób z regionu ściągnął w niedzielę odpust św. Anny w zabytkowej katowickiej dzielnicy Nikiszowiec. Do odpustowych występów i innych wydarzeń dołączyli młodzi uczestnicy Światowych Dni Młodzieży.
Egzemplarz najstarszego wydania dramatów Szekspira z 1623 r. został odnaleziony w prywatnych zbiorach bibliotecznych w Mount Stuart na szkockiej Wyspie Węży (Isle of Bute). Tym samym liczba zachowanych kopii "Pierwszego Folio" wzrosła do 234.
Pogrzebanie basa to praktykowany na Opolszczyźnie i Śląsku zwyczaj kończący karnawał. W jego ramach odbywa się żartobliwie odgrywany kondukt żałobny, podczas którego w asyście księdza - przebierańca urządza się pogrzeb instrumentów muzycznych.
Oczyszczeniu, wypędzeniu zła i nieszczęść, odrodzeniu przed wiosną ma służyć tzw. wodzenie "bera", czyli niedźwiedzia, w barwnym korowodzie po wsi. To jeden z zapustnych zwyczajów końca karnawału praktykowany w wielu miejscowościach woj. opolskiego i śląskiego.
Ukraina uznała francuskiego aktora Gerarda Depardieu za "zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego"; zakazane będzie pokazywanie jego filmów, będzie on też persona non grata w ukraińskich mediach - podał we wtorek "Le Figaro".
W 2015 r. belgijski rząd, oprócz prac związanych z planem oszczędnościowym, może się zająć sprawą... frytek. Belgowie chcą, aby ich narodowy przysmak trafił na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Zebrali już podpisy pod petycją. Teraz czekają na ruch rządu.
Krupniok śląski - tradycyjna kiszka z kaszy jęczmiennej i krwi, to kolejny produkt kulinarny z Opolszczyzny wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. W tym roku na listę trafiło 6 opolskich specjałów. Łącznie jest na niej 61 produktów z regionu.