Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych wypieków, ale jak upiec doskonałe ciasto i sprawić, by pieczenie stało się prawdziwą przyjemnością?
W Neapolu trwają zaawansowane prace nad robotem, który będzie potrafił zrobić pizzę: wyrobić ciasto, ułożyć na placku dodatki i upiec. Sztuki tej robot pod nazwą RoDyMan ma "nauczyć się" od jednego z najlepszych neapolitańskich pizzaioli, czyli piekarzy pizzy.
Kołocz śląski już wkrótce może uzyskać status produktu chronionego prawem unijnym. W piątek w "Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej" opublikowano wniosek wpisanie go do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
Śląski kołocz, otrzymując certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego, został uznany przez Unię Europejską za produkt regionalny.
Moczka czy makówki to prawie powszechnie znane bożonarodzeniowe śląskie jodło. A co Ślązoki jedzą na Wielkanoc?
Pilski Orszak Trzech Króli ruszył od placu Staszica i na nim zakończył wędrówkę. Zanim zwieńczył go śpiew kolęd i koncert kapeli góralskiej "Hrycanie", złożono pokłon Jezusowi i św. Rodzinie. Na uczestników czekało ciasto i gorąca herbata.
Wystawa stołów wielkanocnych w Głogówku.
Udane pączki są okrągłe, puszyste, niepopękane, o jednolitej, złotobrązowej barwie. Na ogół udają się nawet niezbyt wprawionej gospodyni, ale trzeba przestrzegać pewnych zasad.
Święto Miodu i Wina połączone z inauguracją XII Międzynarodowego Dziecięcego Festiwalu Folkloru odbyło się 28 lipca w Muzeum Etnograficznym w Ochli.
Jak bardzo tęsknota za ojczyzną i za domem rodzinnym wkradała się do serca Juliusza Słowackiego, dobrze widać w wielu jego utworach i listach do ukochanej matki. Szczególnie wzmagały tęsknotę święta Bożego Narodzenia...