Krupniok śląski - tradycyjna kiszka z kaszy jęczmiennej i krwi, to kolejny produkt kulinarny z Opolszczyzny wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. W tym roku na listę trafiło 6 opolskich specjałów. Łącznie jest na niej 61 produktów z regionu.
Jak odróżnić św. Franciszka od św. Antoniego, a św. Katarzynę od św. Barbary. Nie tylko o tym można dowiedzieć się, zwiedzając wystawę „Święci – atrybuty i symbole”.
Doskonała forma chwalenia Boga poprzez muzykę. Może w nich uczestniczyć każdy!
Wspólną recepturę do unijnego systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych na śląski krupniok zaczną ustalać w marcu producenci wędlin z województw opolskiego i śląskiego - zapowiedział urząd marszałkowski woj. opolskiego.
Katarzyna Nowak, niewidoma artystka z Wrocławia, od zawsze intensywnie „oglądała” świat wokół siebie. Obecnie pełni funkcję honorowego ambasadora audiodeskrypcji.
Nagrane wspomnienia byłych żołnierzy Wehrmachtu pochodzących z Górnego Śląska, Pomorza czy Warmii i Mazur złożyły się na wystawę pt. "Dziadek z Wehrmachtu. Doświadczenie zapisane w pamięci". Do połowy maja można ją zwiedzać w Muzeum Śląska Opolskiego w Opolu.
Książka ukazuje Franciszka, dla którego przyjmuje się krzyż i odkupienie Chrystusa i wówczas wszystko nabiera sensu, albo wszystkie wartości świata przestają mieć znaczenie.
Z okazji 750-lecia fundacji opactwa cysterskiego w Rudach otrzymujemy książkę, która na tłumaczenie czekała aż 150 lat.
Śledztwo w sprawie zjawisk nadprzyrodzonych.